اولین شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر در دنیا چگونه به وجود آمد و این شرکت چگونه موجب رشد اکوسیستم کارآفرینی در جهان شد؟
با حضور:
- محمدرضا فرحی (همبنیانگذار استارتاپ بیمهبازار)
- احسان طریقت (مدیر بازاریابی محتوایی کاله)
خلاصهی این قسمت:
سرمایهگذاری خطرپذیر به مفهوم امروزی به معنی سرمایهگذاری بر روی مجموعههایی است که ممکن است با احتمال کم، بازده خیلی زیادی داشته باشند. این تعریف به سال ۱۹۴۶ میلادی بر میگردد. تاریخچه سرمایهگذاری خطرپذیر از فردی به نام جورج دوریوت (Georges Doriot) شروع شد. وی مهاجری فرانسوی در کشور آمریکا بود که پس از گذراندن تحصیلات خود در دانشگاه هاروارد به ارتش آمریکا پیوست. دوریوت در زمان خدمتش در ارتش آمریکا، شرکتی به نام تحقیق و توسعه آمریکا (American Research and Development) را تأسیس کرد که به عنوان اولین شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر در دنیا شناخته میشود. ۱۱ سال پس از تأسیس شرکت ARD، دوریوت در سال ۱۹۵۷ به میزان ۷۰ هزار دلار در شرکت Digital Equipment Corporation سرمایهگذاری کرد. ارزش شرکت DEC هنگام عرضه اولیه در بورس در سال ۱۹۶۸ برابر با ۳۸ میلیون دلار بوده است؛ یعنی بازده بیش از ۵۰۰ برابرِ سرمایهگذاری اولیه!
در سال ۱۹۵۸ قانون Small Business Investment Act برای حمایت از کسب و کارهای کوچک تصویب شد. این قانون که مشابه با قانون شرکتهای دانش بنیان در ایران میباشد، موجب شد که شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر ایجاد شوند و بر روی کسب و کارهای کوچک سرمایهگذاری کنند. در ادامهی رشد اکوسیستم کارآفرینی و سرمایهگذاری خطرپذیر در کشور آمریکا، بین سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۲ حدود ۲۰۰ میلیون دلار روی استارتاپها در این کشور سرمایهگذاری شد.
گلوگاه اساسی در حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر در کشور آمریکا، محدودیتهای موجود برای صندوقهای بازنشستگی برای سرمایهگذاری در شرکتهای استارتاپی بود. در سال ۱۹۷۹ این محدودیت برداشته شد و حجم عظیمی از سرمایه روانهی کسب و کارهای نوپا و استارتاپها شد. تا قبل از این محدودیت حدود ۱۰۰ میلیون دلار توسط صندوقهای بازنشستگی در استارتاپها سرمایهگذاری میشد اما پس از برداشته شدن محدودیت، این سرمایهگذاری به ۴ میلیارد دلار در اواخر دهه ۸۰ میلادی رسید.
روند پیشرفت فناوری و افزایش سرمایهگذاری بر استارتاپها منجر به مطرح شدن شرکتهای فناورانه در کشور آمریکا در دهه ۹۰ و اوایل سال ۲۰۰۰ میلادی شد. از سال ۲۰۰۰ به بعد و پس از فروکش کردن بحران دات کام، استارتاپهای جدیدی به وجود آمدند که بر اساس فناوری تشخیص موقعیت مکانی کار میکردند. بعد از بحران دات کام با پدید آمدن استارتاپهایی در حوزه کلان داده، یادگیری ماشین و هوش مصنوعی سرمایهگذاری مجدداً افزایش یافتن به طوری که سرمایهگذاری خطرپذیر در سال ۲۰۱۷ تقریباً ۴ برابر سال ۲۰۱۲ بوده است.
نکات مهم این قسمت:
- شروع تاریخچه سرمایهگذاری خطرپذیر مدرن با تأسیس اولین شرکت سرمایهگذاری جسورانه توسط جورج دوریوت، در سال ۱۹۴۶ در کشور آمریکا بود.
- با تصویب قانون Small Business Investment Act در آمریکا در سال ۱۹۵۸، شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر به وجود آمدند و همین امر موجب افزایش سرمایهگذاری بر کسب و کارهای کوچک شد.
- در سال ۱۹۷۹ با رفع محدودیت سرمایهگذاری صندوقهای بازنشستگی بر کسب و کارهای کوچک، میزان سرمایهگذاری این صندوقها بر استارتاپها از ۱۰۰ میلیون دلار به ۴ میلیارد دلار در اواخر دهه ۸۰ میلادی افزایش یافت.
خوشحال میشویم که سوالات و پیشنهادهای خود را با ما در بخش نظرات پایین صفحه در میان بگذارید.
رادیکال چیست؟
ویدیوکست رادیکال برای توانمندسازی کارآفرینان و سرمایهگذاران و به اشتراکگذاری دانش و تجارب خبرگان این حوزه برای علاقهمندان به وجود آمده است. در این ویدیوکست، محمدرضا فرحی، همبنیانگذار استارتاپ بیمهبازار و احسان طریقت، مدیر بازاریابی محتوایی کاله، نگاهی جامع به حوزه کارآفرینی و سرمایهگذاری خطرپذیر دارند و به بررسی موضوعاتی مثل:
- تاریخچهی ۴۰۰۰ سالهی کارآفرینی در جهان
- تاریخچهی اکوسیستم استارتاپیِ ایران
- تیمسازی و چالشهای آن برای استارتاپها
- راههای عبور از بحران ارزی
- دلایل شکست استارتاپها
- اهمیت و دلایل رشد برای استارتاپها
و موضوعات جذاب دیگری میپردازند. ویدیوکست رادیکال میزبان مهمانان ویژهای است که هر یک در حوزهی تخصصی خود از تجربیات ارزشمندشان در دنیای واقعی کسب و کار و اکوسیستم کارآفرینی ایران سخن میگویند.
برای مشاهده اپیزودهای دیگر رادیکال به صفحه آپارات آکادمی چرخ و برای شنیدن نسخه صوتی این ویدیوها به صفحه ما در شنوتو سر بزنید.
مطالب مرتبط
صنعت برنامههای موبایلی در سال 97



رشد صنعت برنامههای موبایل در ایران و جهان
• تحلیل صنعت برنامههای موبایل ایرانی و مقایسه با جهان • موفقترین دستهها در جذب کاربران ایرانی • سهم درآمد برنامههای ایرانی از درآمد جهانی برنامهها • تحلیل 4 دسته برنامه ایرانی با رشد نصب بیش از 10% در مقیاس جهانی از نظر رشد نصب فعال، رشد تعامل کاربر، نرخ خرید کاربر، متوسط درآمد به ازای کاربر، حجم سرمایهگذاری خطرپذیر و...
مطالعه بیشتر